Waarom kinderen niet op jouw nieuwe relatie zitten te wachten.
4 min. leestijd

Waarom kinderen niet op jouw nieuwe relatie zitten te wachten.

Waar het allemaal mee begint

De biologie toont aan dat de menselijke soort uit groepsdieren bestaat. We zijn er dus op gebouwd om in elkaars gezelschap te willen zijn. Het is daarom niet alleen logisch, maar ook natuurlijk dat we na het uit elkaar vallen van onze relaties of huwelijken weer op zoek gaan naar een nieuwe relatie. Sommige mensen doen daarvoor enorm hun best, andere struikelen bijna per ongeluk over een nieuwe levensgezel.

Tachtig procent van alle gescheiden mensen begint uiteindelijk weer aan een nieuwe relatie en heel veel van die mensen nemen daarbij kinderen mee uit een eerdere relatie.

Yay, weer verliefd!

Je hebt je dus, misschien wel met enige moeite en hartzeer, over je vorige relatie heen weten te zetten, de losse eindjes al dan niet afgehecht. Tot je grote geluk kom je een hartstikke leuke man of vrouw tegen, die ook nog eens erg enthousiast wordt van jou. Kon niet mooier!

Of misschien ben je niet super verliefd, maar heb je toch iemand gevonden met wie je het gewoon leuk hebt en vind je het prettig om op vaste basis een andere volwassene in je leven en je bed te hebben. Ook prima.

Misschien had je ook bedacht dat het voor de kinderen leuk zou zijn, zo’n extra man of vrouw in huis. Jij vindt diegene leuk, dus dan kan het bijna niet anders dan dat de kinderen daar net zo over gaan denken, toch? En bovendien, je kunt toch moeilijk de rest van je leven alleen blijven.

En daar verschijnt zomaar uit het niets een heel nieuw soort problemen…..

Huh?

Het kan twee kanten op, heel soms drie.

Of ze zijn vanaf dag één afstandelijk of misschien zelfs ronduit vijandig tegen de nieuwe liefde. Ze stellen zich niet open en het is tussen de regels door duidelijk dat ze eigenlijk die indringer het liefst zo snel mogelijk weer zien verdwijnen.

Of ze zijn in eerste instantie wel enthousiast en welwillend, maar als het nieuwtje eraf is en het duidelijk wordt dat die nieuwe meneer of mevrouw niet meer weggaat na het logeren dan gooien ze alsnog de kont tegen de krib. En soms, echt héél soms, gebeurt het dat vaak de wat jongere kinderen, een nieuwe liefde zonder noemenswaardige problemen in hun hart sluiten.

Maar meestal beland je, in elk geval de eerste tijd, in een sfeer die waarschijnlijk een stuk ijziger en minder warm en gezellig is dan je in je “Grote Gelukkige Gezin” visioenen voor ogen had.

Wie zijn die kinderen?

Jouw schatjes worden opeens ongeïnteresseerde mormels als je nieuwe liefde erbij is. Of ze transformeren spontaan tot boze, vijandige en slechtgemanierde kinderen die je bijna niet herkent als de jouwe. Misschien gaan ze opeens achteruit in hun ontwikkeling, in plaats van vooruit. Of trekken ze zich terug in hun eigen wereldje. Misschien is het bij jullie een tandje minder extreem, maar je kunt hoe dan ook niet om het idee heen dat ze een heel stuk minder enthousiast zijn als jij.

Hoe kan het nou dat ze zich zo gedragen, zo moeilijk is het toch allemaal niet? Jouw nieuwe liefde is een topper en doet toch ook heel erg z’n best?

Jij de lusten, zij de lasten

Weet je wat het is; je kinderen gunnen het jou waarschijnlijk heel erg, die nieuwe partner en dat nieuwe geluk. Maar zij zitten alwéér in een situatie waar zij niet voor gekozen hebben, met iemand die ze niet uitgezocht hebben, en die hun ook nog eens niets “oplevert”.

Zij wilden niet dat hun ouders uit elkaar gingen, ze wilden niet dat ze opeens aan twee huishoudingen moesten wennen. Ze hebben er niet voor gekozen dat ze een nieuw soort verstandhouding met de ouder waar ze niet meer fulltime bij wonen moesten vinden, en dat een vreemd huis op de een of andere manier weer thuis moest gaan worden.

En dan, als dat nieuwe evenwicht misschien nog maar net gevonden is, en er weer een nieuw soort “normaal” ontstaan is, dan komt er opeens een wildvreemde hun territorium binnen. Vergeet niet dat zij die persoon niet uitgekozen hebben en dat zij er zeker niet verliefd op zijn.

Wat het voor ze betekent is dat ze de exclusieve aandacht en affectie die ze thuis van hun ouder hadden opeens moeten delen. Dat ze misschien niet meer gezellig bij papa of mama in bed kunnen of willen kruipen omdat daar een vreemde ligt. Dat er in de veiligheid en eigenheid van hun thuis opeens iemand rondloopt die iets van ze vindt en invloed heeft, en daarin niet zo onvoorwaardelijk liefdevol is als een eigen ouder.

Loyaliteitsconflict

En dan hebben we het nog eens niet gehad over het loyaliteitsconflict waarin bijna alle kinderen terechtkomen. Als de andere ouder om wat voor reden dan ook moeite heeft met dat er een nieuwe liefde is dan pikken de kinderen dat feilloos op. En omdat hun primaire loyaliteit uiteraard bij hun ouders ligt zitten ze in een energievretende spagaat. Ook dat kan een heel belangrijke factor worden die het nog lastiger voor ze maakt om zich open te kunnen of willen stellen voor wat een nieuwe partner te bieden heeft,

Als die nieuwe liefde zelf ook nog kinderen mee brengt is het helemaal ingewikkeld…. Want dan moeten ze de tijd, ruimte, aandacht en affectie met nóg meer mensen delen. En horen er opeens nog meer mensen bij het gezin waar ze niet voor gekozen hebben en waar ze wellicht ook helemaal geen boodschap aan hebben.

Geen waardeoordeel

Voor alle duidelijkheid; ik wil hiermee helemaal niets zeggen over de nieuwe liefdes, want dat kunnen heel goed de aardigste, hartelijkste en zorgzaamste mensen van de wereld zijn, met de allerbeste intenties.

En het is ook zeker niet zo dat er nooit een goeie band kan komen tussen kinderen en nieuwe partners. Dat is heel goed mogelijk, maar daar gaat het nu even niet om.

Neem je verantwoordelijkheid als ouder

Het gaat er nu om dat voor iedereen heel helder wordt wat de objectieve en onvermijdelijke impact is van een nieuwe partner in het leven van de kinderen, en waarom we daar zo voorzichtig en verstandig mogelijk mee om moeten gaan.

We moeten er ons veel meer van bewust zijn wat we van de kinderen vragen als we een nieuwe relatie het gezin binnen brengen. Zodat we met veel realistischer verwachtingen aan dat nieuwe gezin beginnen.

Want dan pas kunnen we de beste basis en de beste kansen voor alle gezinsleden creëren, en kunnen we de slechte vooruitzichten die samengestelde gezinnen nu nog hebben met z’n allen keren!

Meer weten over hoe je jouw nieuwe gezin succesvol op de rails houdt? Klik hier!

© Gezinfluencer 2020

Reactie plaatsen

null